Hardeschijfdokter

zondag 5 september 2010

Rotterdam, 4 september 2010.

In de nacht van 29 augustus is er bij een bedrijf in Rotterdam schade ontstaan aan een van de servers. Er waren die nacht zware onweersbuien. Geen probleem zou je denken.
Deze robuuste machines zouden, zoals je zou mogen verwachten, geen probleem moeten ondervinden van dit natuurgeweld. De werkelijkheid bleek anders. Precies de belangrijkste server bleek in onderhoud te zijn. Het back-up systeem was uitgeschakeld en de server was gestopt vanwege een fout in het systeem. Deze RAID server heeft vier harde schijven voor opslag waarvan een harde schijf defect is geraakt. Voor deze systemen zou het geen probleem moeten zijn om een harde schijf te missen. De data wordt kruislings gekoppeld en zou nog steeds beschikbaar moeten zijn. Echter, ook op een andere harde schijf bleken corrupte sectoren te zijn ontstaan. In zo'n situatie is het voor een server niet mogelijk om te herstellen en is de data niet meer toegankelijk.

Wat hebben dan die corrupte sectoren met onweersbuien te maken zou je denken?
Dit is wel de situatie die ik met onweer steeds weer terug zie. Een duidelijke verklaring is er niet voor. Maar dat onweer de harde schijven onklaar kan maken is wel duidelijk.

Eigenlijk geldt voor alle computers dat een data back-up onontbeerlijk is zodat uw kostbare gegevens niet verloren gaan. Ook als alles goed is ingesteld, blijft controle noodzakelijk. Ook particulieren zouden hier een wijze les van kunnen leren. Uiteraard zijn de kosten een belangrijke factor. Maar externe harde schijven zijn tegenwoordig betaalbaar en zie deze investering als een verzekering die op de lange termijn zijn geld terug verdient.

Voor het bedrijf met die server is het toch nog goed afgelopen. De server is aangeboden aan een data recovery specialist. De Hardeschijfdokter heeft de instellingen van de server uitgezocht en de data weten te recoveren.

Geen opmerkingen: